RSS FeedНовини

  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 952

20 вересня 2017 року

Цикл лекцій "Енергетична дипломатія"

Цикл лекцій "Енергетична дипломатія"

18-19 вересня 2017 року у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна відбувся цикл лекцій «Енергетична дипломатія: що це значить для України».

Захід фінансується урядами США та Болгарії і спрямований на підтримку ініціатив, пов’язаних з енергетичною безпекою та диверсифікацією енергії у країнах Західних Балкан, України, Молдови, Грузії та Вірменії. Від Каразінського університету організатором заходу виступив фізико-енергетичний факультет.

Основна мета заходу — ознайомлення з досвідом Болгарії в енергетичній сфері, надання болгарськими фахівцями консультацій з енергетичної безпеки, енергетичної диверсифікації, що, у свою чергу, має підготувати Україну до застосування стандартів та імплементації вимог ЄС.

З вітальним словом до присутніх звернувся декан фізико-енергетичниого факультету, доцента Ірина Василівна Гарячевська.

У рамках заходу болгарські фахівці — експерт Болгарського дипломатичного інституту, перший Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Славчо Нейков, доктор Софійського університету Св. Климента Охридського, експерт Болгарського дипломатичного інституту Атанас Георгієв розглянули сучасну енергетичну політику, енергетичну безпеку та, зокрема, розуміння цієї теми з перспективи ЄС.

Зокрема Славчо Нейков розповів присутнім про значення енергії у сучасному світі, ознайомив з підходами до енергетичної політики на різних рівнях (локальному, національному, європейському, міжнародному тощо), різними форматами енергетичної співпраці, зокрема інформував про сутність та особливості Енергетичного співтовариства, до якого Україна приєдналася у 2011 році.

Атанас Георгієв наголосив, що, незважаючи на різну економіку країн-членів ЄС та переважання того чи іншого виду енергії, важливо прагнути до енергетичного балансу й вироблення спільної енергетичної політики в ЄС.

19 вересня після лекцій відбувся круглий стіл, у якому окрім болгарських експертів прийняли участь і харківські фахівці. У ході заходу було обговорено теми політичної та законодавчої бази в Україні та її відповідність енергетичній політиці ЄС, роль бізнесу та громадського обговорення у досягненні європейських цілей у сфері енергетики та критична оцінка статусу кво щодо ролі України в європейській енергетичній політиці.